Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008

Θεατρική παράσταση

Το Δ.Σ.
και η Πολιτιστική Ομάδα του Συλλόγου
σας καλούν να παρακολουθήσετε την θεατρική παράσταση ‘Το γάλα’
την Παρασκευή 29/02/08 στο θέατρο ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ ( Πλαταιών και Προφήτη Δανιήλ 3, Κεραμεικός).
Τιμή εισιτηρίου: 20 ευρώ.
Ώρα προσέλευσης: 8.30 μμ.
Η παράσταση αρχίζει στις 9.00 ακριβώς.

Λεωφορείο θα αναχωρήσει από το σχολικό συγκρότημα 9ο-11ο-31ο Δ.Σ. Πειραιά (Ψαρρών και Θεσσαλονίκης) στις 19.30 και θα περάσει από το Δημοτικό Θέατρο στις 20.00.

Λίγα λόγια για το έργο:
Πρόκειται για το αδιαφιλονίκητο φαβορί της προηγούμενης σεζόν, σε νέα σκηνοθεσία και ερμηνείες. Είναι ένα έργο βαθιάς συγκίνησης, που εκπλήττει για την τόλμη του θέματος και την αλήθεια του. Ένα ρεαλιστικό σε πρώτη ανάγνωση δράμα, που φαίνεται να ακουμπάει γερά στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, ενώ ταυτόχρονα φορτίζεται με ψυχαναλυτικές αιχμές.
Μια μάνα και οι δυο γιοι της –ο ένας με σχιζοφρένεια- από την Τιφλίδα ζουν στην Αθήνα. Με αφορμή τις περιπέτειές τους, η αγάπη ανακηρύσσεται ως ζωτικής σημασίας ανάγκη της ανθρώπινης ύπαρξης, ως το ‘γάλα’ της ανθρωπότητας. Το έργο έτσι αποκτά μια συμβολική ισχύ κι αυτή φαίνεται να είναι η πιο συνειδητή πρόθεση του συγγραφέα. Η μάνα, η πατρίδα δεν έχει γάλα για να θηλάσει τα παιδιά της. Σ’ αυτά τα παιδιά πλέκει ύμνους ο συγγραφέας. Σ’ αυτά τα νιάτα, τα αδιέξοδα, τα απελπισμένα, τα προγραμμένα από την ασπλαχνιά των καιρών και των τόπων.

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η προσέλευση των συναδέλφων στην αιμοδοσία που πραγματοποίησε ο Σύλλογός μας την Τρίτη 22-01-2008.
Προσήλθαν 54 συνάδελφοι και κατάφεραν να δώσουν αίμα 42.
Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία των συναδέλφων Γυμναστών.
Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συναδέλφους για τη συμμετοχή και τη στήριξή τους στις πρωτοβουλίες του Συλλόγου μας.

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2008



22 Ιανουαρίου 2008,
ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
για την ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος
του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά “Η Πρόοδος”
στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά
(Θεσσαλονίκης 71 και Ψαρών)
από τις 11,00:π.μ. έως τις 14:00μ.μ.

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2008

7ο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2008


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ø Ασφαλιστικό.
Ø Προβλήματα στα Σχολεία.
Ø Πλαίσιο εργασιακών δικαιωμάτων.
Ø Δήμοι και λειτουργικές δαπάνες των Σχολείων.
Ø Παραίτηση Μέλους του Δ. Σ.
Ø Αιμοδοσία
Ø Ετήσιος χορός του Συλλόγου.
Ø Συνάντηση στο μπαράκι adesso.
Ø Ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των Λιμενεργατών.

ΘΕΜΑ 1ο
Ασφαλιστικό: Οι εργαζόμενοι στο προσκήνιο
Για πέμπτη φορά μέσα σε 17 χρόνια, η κυβέρνηση, με ένα ακόμα αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο θέλησε να σαρώσει ότι απέμεινε από τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα. Ο στόχος των αντιασφαλιστικών νόμων(Σιούφα, Ρέππα) και νομοσχεδίων (Γιανίτση) όλων των τελευταίων κυβερνήσεων είναι να αποδομήσουν την κοινωνική ασφάλιση, να μας βάλουν να δουλεύουμε μια ζωή, να πληρώνουμε μεγαλύτερες εισφορές και να παίρνουμε «συντάξεις» - φιλοδωρήματα.
Η πανεργατική απεργία στις 12 Δεκεμβρίου μετατράπηκε σε απεργιακό τσουνάμι. Τα εκατομμύρια των απεργών σε δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα έδωσαν δυναμικό και ηχηρό μήνυμα στην Κυβέρνηση. Εκατοντάδες χιλιάδες οι διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους και τις πλατείες σ’ όλη τη χώρα.
Οι εκπαιδευτικοί έβαλαν λουκέτο στα σχολεία με ποσοστά συμμετοχής άνω του 80% και με μαζική και μαχητική συμμετοχή στις διαδηλώσεις με τα πανό των συλλόγων.
Η κυβέρνηση, κάτω από το βάρος της αγανάκτησης των εργαζόμενων, υποχρεώθηκε να απολύσει το Μαγγίνα και να ξανακάνει τους πολιτικούς της σχεδιασμούς. Επιδιώκει με τον τρόπο αυτό να εκτονώσει τις διαθέσεις των εργαζομένων και να κερδίσει χρόνο για να μεθοδεύσει τις επιλογές της που παραμένουν οι ίδιες.
Την ίδια στιγμή προχωρά στη εφαρμογή του νόμου Ρέππα που μειώνει σταδιακά τις συντάξεις(από το 80% σήμερα στο 70% το 2017).
Δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση ότι η αντιασφαλιστική επιδρομή της κυβέρνησης μπορεί να ανατραπεί με μια μόνο κινητοποίηση. Με περισσότερη αυτοπεποίθηση και μεγαλύτερη σιγουριά θα ξανάρθουμε!

ΘΕΜΑ 2o
Καινούριος χρόνος, παλιά προβλήματα…

Βρισκόμαστε στα μέσα περίπου της σχολικής χρονιάς και στα Σχολεία μας παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα που κάνουν εξαιρετικά δύσκολη τη λειτουργία τους.
Ακόμη και σήμερα, πέντε (5) μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, στα Σχολεία του Πειραιά υπάρχουν τουλάχιστον 150 κενά Δασκάλων, Νηπιαγωγών και Ειδικοτήτων!!! Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση το ΥΠ.Ε.Π.Θ. αντί να προχωρήσει άμεσα σε διορισμούς Αναπληρωτών επικαλείται την έλλειψη Δασκάλων και αφήνει τα Σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς.
Η Διοίκηση προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα της έλλειψης εκπαιδευτικών παίρνοντας μέτρα που οδηγούν στην καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών (άδειες, υποχρεωτικές υπερωρίες κλπ) και τον περιορισμό των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών.
Την ίδια στιγμή στα Ολοήμερα Σχολεία δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων.
Αν προσθέσει κανείς το γεγονός ότι τα βιβλία ήρθαν λίγες μέρες πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων είναι σαφές ότι τα Σχολεία μας βιώνουν την πολιτική της απαξίωσης της Δημόσιας Εκπαίδευσης.
Η σκληρή λιτότητα που βιώνουν τα Σχολεία και οι εκπαιδευτικοί τις τελευταίες δεκαετίες κάνει πλέον αδύνατη την ικανοποίηση των σύγχρονων εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών της εργαζόμενης πλειοψηφίας.
Μια τέτοια κατάσταση δε σηκώνει καμιά προσπάθεια εξωραϊσμού, ούτε μπορεί να αντιμετωπιστεί με την αυτοθυσία ή την περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.
Καλούμε το ΥΠ.Ε.Π.Θ. να καλύψει άμεσα τις ανάγκες των Σχολείων μας σε εκπαιδευτικό προσωπικό ώστε σταματήσει η απαξίωση της Δημόσιας Εκπαίδευσης και του έργου της.


ΘΕΜΑ 3o
ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Ούτε βήμα πίσω!
Την ώρα που η υποχρηματοδότηση συνεχίζεται και καταγράφονται δεκάδες κενά εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, προκαλώντας σοβαρή δυσλειτουργία και υπονομεύοντας την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, γίνεται προσπάθεια να φορτωθούν στους εκπαιδευτικούς οι τραγικές ανεπάρκειες της κυβερνητικής πολιτικής και να παραβιαστούν το διδακτικό ωράριο και τα εργασιακά μας δικαιώματα.
Με αφορμή τα παραπάνω, ο Σύλλογος ανακοινώνει τα εξής:
Ø Το διδακτικό ωράριο των Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι κατοχυρωμένο με το νόμο 2517/97 και ως εκ τούτου απαραβίαστο από οποιαδήποτε άλλη οδηγία, εντολή, εγκύκλιο ή νομικό κείμενο υποδεέστερης διαβάθμισης. Κάθε «απασχόληση τμήματος» ανάγεται στο διδακτικό ωράριο, έτσι κάθε συνάδελφος υποχρεούται να εφαρμόζει τέτοια εντολή μόνο για τη συμπλήρωση του υποχρεωτικού διδακτικού του ωραρίου.
Ø Οι συνάδελφοι σε κάθε περίπτωση πρέπει να αρνούνται αποφασιστικά κάθε προφορική εντολή για απασχόληση τμήματος, γιατί είναι προδήλως παράνομη. Τους καλούμε επίσης να καταγγέλλουν στο Σύλλογο τέτοιες οδηγίες ή πιέσεις από όπου κι αν προέρχονται. Στην απίθανη περίπτωση που μια τέτοιου είδους εντολή δοθεί γραπτά, οι συνάδελφοι πρέπει να ενημερώσουν άμεσα το Δ.Σ. του Συλλόγου.
Ø Το δικαίωμα στην κλιμακωτή μείωση του ωραρίου ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας είναι δικαίωμα όλων των Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και κανείς δεν επιτρέπεται να το καταστρατηγεί. Επομένως, είμαστε αντίθετοι σε κάθε περίπτωση υποχρεωτικής υπερωρίας.
Ø Υπερωρία στο Σχολείο της οργανικής θέσης μπορεί να ανατεθεί στον Εκπαιδευτικό που επιθυμεί από το Σύλλογο Διδασκόντων, με την προϋπόθεση ότι όλοι οι Εκπαιδευτικοί της αντίστοιχης ειδικότητας της περιφέρειας που ανήκει καλύπτουν πλήρως το υποχρεωτικό τους ωράριο. Αν δεν επιθυμεί και ο Σύλλογος Διδασκόντων δεν του αναθέσει υποχρεωτική υπερωρία, τότε αυτή μπορεί να οριστεί με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης, κατόπιν σχετικής απόφασης του ΠΥΣΠΕ. Και σ’ αυτή την περίπτωση υπάρχει απόφαση της Δ.Ο.Ε. και του Συλλόγου που καλύπτει τους συναδέλφους.
Ø Η Πολιτεία οφείλει να καλύπτει όλα τα Σχολεία με το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό ώστε να λειτουργούν με πλήρες ωράριο χωρίς «απασχολήσεις» , αλλά και να καλύπτει - αναπληρώνει όποιο κενό δημιουργείται από τις άδειες που νόμιμα χορηγούνται στους Εκπαιδευτικούς.
Ø Σε περίπτωση που η Πολιτεία ασκεί πλημμελώς αυτή την υποχρέωση της, οι Σύλλογοι Διδασκόντων μπορούν να αποφασίσουν τον τρόπο αναπλήρωσης των συναδέλφων που απουσιάζουν, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι η καταστρατήγηση του διδακτικού ωραρίου κανενός συναδέλφου.
Είναι αυτονόητο πως για όλα τα παραπάνω παρέχεται πλήρης συνδικαλιστική κάλυψη τόσο από το Σύλλογό μας όσο και από την Ομοσπονδία. Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε αυξημένη επαγρύπνηση για να αποκρούσουμε κάθε κρούσμα παραβίασης των εργασιακών μας δικαιωμάτων.


ΘΕΜΑ 4ο
ΔΩΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!


Η χρόνια υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης από το κράτος αποτελεί τη βασικότερη αιτία όλων των προβλημάτων των Σχολείων. Τα χρήματα των λειτουργικών δαπανών δεν επαρκούν ούτε για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών των Σχολείων. Ακόμη όμως κι αυτά φτάνουν στα Σχολεία με περικοπές και με μεγάλη καθυστέρηση.
Σχολεία του Συλλόγου μας βρίσκονται στους Δήμους Πειραιά, Κερατσινίου και Δραπετσώνας.
Ο Σύλλογός μας με ανακοίνωσή του προς τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια της περιοχής επισήμανε τα τεράστια προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στα Σχολεία λόγω της καθυστέρησης απόδοσης των χρημάτων και κάλεσε τους Δήμους να προχωρήσουν στην άμεση επιχορήγηση των Σχολείων.
Στη συνέχεια, το Δ.Σ. του Συλλόγου και οι εκπρόσωποι του στις Δ.Ε.Π. συναντήθηκαν με τις Δημοτικές Αρχές και των τριών Δήμων απαιτώντας την άμεση, δίκαιη και έγκαιρη καταβολή των χρημάτων στα Σχολεία.
Ο Δήμος Πειραιά αποδίδει στα σχολεία με μεγάλη καθυστέρηση τα κονδύλια των λειτουργικών δαπανών.
Ο Δήμος Δραπετσώνας χρωστάει στα Σχολεία μια δόση από το 2004 (!!!) και μια δόση από το 2006. Οφείλει δηλαδή 140.000€!
Ο Δήμος Κερατσινίου οφείλει στα Σχολεία (2) δύο δόσεις από το 2006. Χρωστάει δηλαδή στα Σχολεία 433.000€!
Μπροστά στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση ο Σύλλογός μας και η εκπαιδευτική κοινότητα του Πειραιά δεν έμειναν απαθής:
α) Συναντήθηκαν με τις Δημοτικές Αρχές.
β) Έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Κερατσινίου με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων και
γ) Συμμετείχαν σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου τόσο του Δήμου Κερατσινίου όσο και του Δήμου Δραπετσώνας όπου απαίτησαν την άμεση καταβολή των χρημάτων στα Σχολεία.
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά “Η ΠΡΟΟΔΟΣ”:
ü Καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αντιεκπαιδευτική πολιτική της Κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα αποτελέσματα της οποίας βιώνουμε καθημερινά στα Σχολεία.
ü Καλεί το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. να αναδείξει το πρόβλημα του τρόπου απόδοσης των χρημάτων στα Σχολεία και να απαιτήσει τη λύση του.
ü Καλεί τις Δημοτικές Αρχές να δώσουν τώρα όλα τα χρήματα στα Σχολεία.
ü Καλεί το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κερατσινίου - Περάματος, το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά “Ρήγας Φεραίος”, την Ε.Λ.Μ.Ε. Πειραιά, τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να συντονίσουμε τη δράση μας και να καταδικάσουμε αυτές τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές.
ü Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα διεκδικήσουμε με όλα τα νόμιμα μέσα τα χρήματα των Σχολείων μας.
(Ανακοίνωση του Συλλόγου στο παράρτημα 1)

ΘΕΜΑ 5o
ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

Παραιτήθηκε από τη θέση του Mέλους του Δ.Σ. η συναδέλφισσα Μελιάδου Ελένη. Τη θέση της στο Δ.Σ. κατέλαβε ο συνάδελφος Δημήτρης Ρέππας.

ΘΕΜΑ 6ο
ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Στις 22 Ιανουαρίου 2008, γίνεται ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ για την ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά “Η Πρόοδος” στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά (Θεσσαλονίκης 71 και Ψαρών) από τις 11:00π.μ. έως τις 14:00μ.μ.
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια από το Σύλλογο μας με σκοπό τη σωτηρία της ζωής συνανθρώπων μας. Είναι η Αιμοδοσία. Μικρά παιδιά που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, συμπολίτες μας που βρίσκονται στο χειρουργείο, τραυματίες από τροχαία ατυχήματα, όλοι αυτοί περιμένουν με αγωνία την προσφορά μας...
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ.
Αιμοδοσία είναι η εκούσια προσφορά μικρής ποσότητας από το αίμα μας, για να σωθεί κάποιος συνάνθρωπός μας που κινδυνεύει.
ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ.
Δεν είναι δύσκολο, ούτε απαιτεί έξοδα. Χρειάζεται αγάπη και αποφασιστικότητα. Και μόνο η σκέψη ότι πέντε λεπτά αρκούν για να σωθεί ένας άνθρωπος, συντρίβει κάθε φόβο.
ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ.
Η πρόσκληση αυτή απευθύνεται σε κάθε συνάδελφο. Η προσφορά ζωής σε κάποιον που κινδυνεύει είναι καθήκον μας.
Εξάλλου όλοι κάποτε ίσως χρειαστούμε τέτοιου είδους βοήθεια.
ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΑΙΜΑ.
Κάθε άνθρωπος μπορεί να γίνει αιμοδότης. Χρειάζεται βέβαια θάρρος, αγάπη, καλή υγεία και η ηλικία του/της να κυμαίνεται από 18 έως 60 ετών, για άνδρες και γυναίκες.
ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΑΙΜΑ.
Η συχνότητα που μπορεί ο αιμοδότης να δίνει αίμα, είναι κάθε τρεις ή τέσσερις μήνες. Συνήθως οι τακτικοί αιμοδότες δίνουν αίμα τρεις φορές το χρόνο.
ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ.
Η αιμοληψία που γίνεται από ειδικά συνεργεία κρατικών νοσοκομείων, διαρκεί 5 λεπτά, ενώ στη συνέχεια απαιτούνται 10 λεπτά, για να αναπληρώσει οργανισμός την ποσότητα αίματος που του λείπει.
ΠΟΣΟ ΑΙΜΑ ΔΙΝΟΥΜΕ.
Η ποσότητα αίματος που αφαιρείται εντελώς ανώδυνα και ακίνδυνα από τον οργανισμό μας, δεν ξεπερνάει τα 300 με 350 γραμμάρια. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί με το ένα εικοστό περίπου αίματος που έχει ο άνθρωπος.
ΠΟΙΑ ΑΤΟΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΑΙΜΑ.
Η προσφορά αίματος απαγορεύεται σε άτομα:
1. Με βάρος μικρότερο των 50 κιλών.
2. Σε διαβητικούς.
3. Σε υποτασικούς.
4. Σε υπερτασικούς.
5. Σε καρδιοπαθείς.

Ο υποψήφιος αιμοδότης, εξετάζεται από το γιατρό του συνεργείου αιμοληψίας, εάν έχει κανονική πίεση ή κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας και καλή ψυχολογική κατάσταση.
Εκπαιδευτικός που θα δώσει αίμα δικαιούται αιμοδοτική άδεια την ημέρα της αιμοδοσίας και δύο (2) επιπλέον ημέρες που τις παίρνει όποτε επιθυμεί.

ΘΕΜΑ 7ο:
ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ


Την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί ο ετήσιος χορός του Συλλόγου μας στο κέντρο διασκέδασης «REX» Πανεπιστημίου 48 στην Αθήνα. Τραγουδούν, για εξήντα, παραστάσεις, η Δήμητρα Γαλάνη και η Ελευθερία Αρβανιτάκη. Τιμή πρόσκλησης 40 €.

ΘΕΜΑ 8o
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΠΑΡΑΚΙ adesso


Πραγματοποιήθηκε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, με μεγάλη επιτυχία η συνάντηση στο μπαράκι “adesso”. Ο χώρος αποδείχτηκε μικρός, αλλά το κέφι και η καλή μουσική βοήθησαν να περάσουμε όλοι καλά. Πουλήθηκαν 101 προσκλήσεις και στο απεργιακό ταμείο του Συλλόγου συγκεντρώθηκαν από αυτήν την εκδήλωση 137 €.

ΘΕΜΑ 9ο
Αλληλεγγύη στον αγώνα των λιμενεργατών


Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας συμπαρατάσσεται με τους εργαζόμενους στα λιμάνια όλης της χώρας, στον αγώνα τους για την απόκρουση της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης των εμπορευματικών σταθμών στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των λιμανιών της χώρας
Η εμμονή της Κυβέρνησης να εκποιήσει στρατηγικής σημασίας, κερδοφόρους και κοινωνικά επωφελείς οργανισμούς, όπως τα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας, είναι ενταγμένη στην γενικότερη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια απ’ όλες τις κυβερνήσεις.Η πολιτική αυτή συνθλίβει τα εργασιακά δικαιώματα, προσφέρει σημαντικά τμήματα του Δημόσιου Τομέα βορά στο μεγάλο κεφάλαιο, συντελεί, ταυτόχρονα, στην παραπέρα αύξηση της κερδοφορίας του σε βάρος των κοινωνικά ασθενέστερων και της ίδιας της ίδιας της εθνικής οικονομίας.Καλούμε την Κυβέρνηση και τη διοίκηση του Ο.Λ.Π. να εγκαταλείψουν αυτή την αδιέξοδη πολιτική, καθώς και την τακτική ποινικοποίησης των αγώνων των εργαζομένων που «υποστηρίζεται» από τον κραυγαλέα αστήρικτο ισχυρισμό ότι, δήθεν, τα αιτήματα της απεργίας δεν συγκροτούν νόμιμο απεργιακό σκοπό ούτε εντάσσονται στην προστατευόμενη συνδικαλιστική δράση.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους στη συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη (Πειραιάς) και στην πορεία που θα ακολουθήσει την Παρασκευή 11/01/2008 και ώρα 17:30 για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον δίκαιο αγώνα των Λιμενεργατών.













ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ
“Η ΠΡΟΟΔΟΣ”


Πειραιάς 09-12-2007
Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 04/12/2007, ύστερα από αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας της Δραπετσώνας, έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δραπετσώνας με θέμα τα προβλήματα της εκπαίδευσης στην περιοχή μας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών και των γονιών έθεσαν όλα τα προβλήματα που δυσχεραίνουν το έτσι κι αλλιώς δύσκολο έργο της μόρφωσης των παιδιών των εργαζόμενων:
Ελλείψεις εκπαιδευτικών και βιβλίων, ανεπαρκή σχολικά κτήρια, ακατάλληλες σχολικές αυλές, τμήματα με 25 μαθητές, ανεπαρκή και συνεχώς μειούμενα εκπαιδευτικά κονδύλια.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις πιστώσεις που ο Δήμος οφείλει στα σχολεία:
Ο Δήμος Δραπετσώνας χρωστάει στα σχολεία μια δόση από το 2004 και μια δόση από το 2006. Οφείλει δηλαδή 140.000€!!!. Τα χρήματα αυτά που προορίζονται αποκλειστικά για τις ανάγκες των σχολείων, τα έχει πάρει ο Δήμος από την Περιφέρεια και τα έχει χρησιμοποιήσει για άλλους σκοπούς που δεν έχουν σχέση με την εκπαίδευση. Από τη συζήτηση προέκυψαν τα παρακάτω συμπεράσματα:
Η Δημοτική Αρχή:
ü Δεν ανέλαβε καμία δέσμευση για την απόδοση των οφειλομένων χρημάτων στα σχολεία. Ούτε καν αναγνώρισε τις οφειλές αυτές!
ü Δε δεσμεύτηκε για το εντελώς αυτονόητο: τη λειτουργία της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας.
ü Διατύπωσε «σκέψεις» για την ίδρυση νέων σχολείων αποκαλύπτοντας ότι καμία ενέργεια δεν έχει γίνει σ’ αυτή την κατεύθυνση.
ü Επέρριψε τις ευθύνες στις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές λέγοντας ότι «αυτά συνέβαιναν όχι μόνο στα σχολεία αλλά και αλλού!!!». Πως αλήθεια να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι για συντήρηση καυστήρα ενός σχολείου το 2003 ο Δήμος ισχυρίζεται ότι πλήρωσε 2400 ευρώ ενώ για την ίδια δουλειά το 2007 το σχολείο πλήρωσε 150 ευρώ;
Ή ότι για μυοκτονία το 2003 ο Δήμος ισχυρίζεται ότι πλήρωσε 944 ευρώ όταν για την ίδια δουλειά το 2007 το σχολείο πλήρωσε 120 ευρώ;
Μπροστά στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση η εκπαιδευτική κοινότητα της Δραπετσώνας δεν θα μείνει απαθής.
Καταγγέλλουμε τη Δημοτική Αρχή η οποία τα προηγούμενα χρόνια διέθεσε τα χρήματα των σχολείων για άλλους σκοπούς και σήμερα δε δεσμεύεται για το πότε θα αποδώσει στα σχολεία τα χρήματα που τους οφείλει.
Καλούμε τo Δήμο Δραπετσώνας να καταβάλει άμεσα τα χρήματα που οφείλει στα σχολεία. Από εδώ και πέρα να κατανέμει δίκαια και με διαφάνεια τα εκπαιδευτικά κονδύλια, να τα αποδίδει έγκαιρα και να μην τα διαθέτει για άλλες ανάγκες του Δήμου.
Καλούμε κάθε δάσκαλο, καθηγητή, γονιό και μαθητή να μην επιτρέψει στην οποιαδήποτε δημοτική αρχή να παρακρατεί τα χρήματα των σχολείων.
Καλούμε κάθε δάσκαλο, καθηγητή, γονιό και μαθητή να αγωνιστεί για την αύξηση των δημόσιων δαπανών για την εκπαίδευση στο 15% του προϋπολογισμού.
Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα διεκδικήσουμε με όλα τα νόμιμα μέσα τα χρήματα των σχολείων μας.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ


Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2008

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!
ΦΕΡΤΕ ΤΩΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Βρισκόμαστε στα μέσα περίπου της σχολικής χρονιάς και στα Σχολεία μας παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικών.
Ακόμη και σήμερα, πέντε (5) μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, στα Σχολεία του Πειραιά υπάρχουν τουλάχιστον 120 κενά Δασκάλων, Νηπιαγωγών και Ειδικοτήτων!!!
Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση το ΥΠ.Ε.Π.Θ. αντί να προχωρήσει άμεσα σε διορισμούς Αναπληρωτών επικαλείται την “έλλειψη” Δασκάλων και αφήνει τα Σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς. Αλήθεια, υπάρχει “έλλειψη” και σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων;
Η Διοίκηση προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα της έλλειψης εκπαιδευτικών παίρνοντας μέτρα που οδηγούν στην καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών (άδειες, υποχρεωτικές υπερωρίες κλπ) και τον περιορισμό των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών.
Την ίδια στιγμή στα Ολοήμερα Σχολεία δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων.
Αν προσθέσει κανείς το γεγονός ότι τα βιβλία ήρθαν λίγες μέρες πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων είναι σαφές ότι τα Σχολεία μας βιώνουν την πολιτική της απαξίωσης της Δημόσιας Εκπαίδευσης.
Η σκληρή λιτότητα που βιώνουν τα Σχολεία και οι εκπαιδευτικοί τις τελευταίες δεκαετίες κάνει πλέον αδύνατη την ικανοποίηση των σύγχρονων εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών της εργαζόμενης πλειοψηφίας.
Μια τέτοια κατάσταση δε σηκώνει καμιά προσπάθεια εξωραϊσμού, ούτε μπορεί να αντιμετωπιστεί με την αυτοθυσία ή την περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.
Καλούμε το ΥΠ.Ε.Π.Θ. να καλύψει άμεσα τις ανάγκες των Σχολείων μας σε εκπαιδευτικό προσωπικό ώστε σταματήσει η απαξίωση της Δημόσιας Εκπαίδευσης και του έργου της.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους τη Δευτέρα 14/01/2008 και ώρα 14.00,
σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Π.Ε. Πειραιά
για να απαιτήσουμε την άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικών ώστε να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στα σχολεία της περιοχής μας.

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2008

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ 22-01-2008



Στις 22 Ιανουαρίου 2008, γίνεται ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ για την ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά “Η Πρόοδος”
στο 11o Δημοτικό Σχολείο Πειραιά
(Θεσσαλονίκης 71 και Ψαρών)
από τις 11,00:π.μ. έως τις 14:00μ.μ.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια από το Σύλλογο μας με σκοπό τη σωτηρία της ζωής συνανθρώπων μας. Είναι η Αιμοδοσία. Μικρά παιδιά που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, συμπολίτες μας που βρίσκονται στο χειρουργείο, τραυματίες από τροχαία ατυχήματα, όλοι αυτοί περιμένουν με αγωνία την προσφορά μας...

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ.
Αιμοδοσία είναι η εκούσια προσφορά μικρής ποσότητας από το αίμα μας, για να σωθεί κάποιος συνάνθρωπός μας που κινδυνεύει.
ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ.
Δεν είναι δύσκολο, ούτε απαιτεί έξοδα. Χρειάζεται αγάπη και αποφασιστικότητα. Και μόνο η σκέψη ότι πέντε λεπτά αρκούν για να σωθεί ένας άνθρωπος, συντρίβει κάθε φόβο.
ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ.
Η πρόσκληση αυτή απευθύνεται σε κάθε συνάδελφο. Η προσφορά ζωής σε κάποιον που κινδυνεύει είναι καθήκον μας.
Εξάλλου όλοι κάποτε ίσως χρειαστούμε τέτοιου είδους βοήθεια.
ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΑΙΜΑ.
Κάθε άνθρωπος μπορεί να γίνει αιμοδότης. Χρειάζεται βέβαια θάρρος, αγάπη, καλή υγεία και η ηλικία του/της να κυμαίνεται από 18 έως 60 ετών, για άνδρες και γυναίκες.
ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΑΙΜΑ.
Η συχνότητα που μπορεί ο αιμοδότης να δίνει αίμα, είναι κάθε τρεις ή τέσσερις μήνες. Συνήθως οι τακτικοί αιμοδότες δίνουν αίμα τρεις φορές το χρόνο.
ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ.
Η αιμοληψία που γίνεται από ειδικά συνεργεία κρατικών νοσοκομείων, διαρκεί 5 λεπτά, ενώ στη συνέχεια απαιτούνται 10 λεπτά, για να αναπληρώσει οργανισμός την ποσότητα αίματος που του λείπει.
ΠΟΣΟ ΑΙΜΑ ΔΙΝΟΥΜΕ.
Η ποσότητα αίματος που αφαιρείται εντελώς ανώδυνα και ακίνδυνα από τον οργανισμό μας, δεν ξεπερνάει τα 300 με 350 γραμμάρια. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί με το ένα εικοστό περίπου αίματος που έχει ο άνθρωπος.
ΠΟΙΑ ΑΤΟΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΑΙΜΑ.
Η προσφορά αίματος απαγορεύεται σε άτομα:
1. Με βάρος μικρότερο των 50 κιλών.
2. Σε διαβητικούς.
3. Σε υποτασικούς.
4. Σε υπερτασικούς.
5. Σε καρδιοπαθείς.

Ο υποψήφιος αιμοδότης, εξετάζεται από το γιατρό του συνεργείου αιμοληψίας, εάν έχει κανονική πίεση ή κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας και καλή ψυχολογική κατάσταση.

Εκπαιδευτικός που θα δώσει αίμα δικαιούται αιμοδοτική άδεια την ημέρα της αιμοδοσίας και δύο (2) επιπλέον ημέρες που τις παίρνει όποτε επιθυμεί.