Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2007

Συντονισμός Δράσης


ΠΡΟΣ
• Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά
• Ε.Λ.Μ.Ε. Πειραιά
• Ενώσεις Γονέων
• Συλλόγους Γονέων


Η εκπαιδευτική κοινότητα δε μπορεί να μείνει απαθής σε αυτά τα απαξιωτικά φαινόμενα, που καταστρατηγούν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Ο Σύλλογος μας σας καλεί την Τρίτη 20-11-07 και 7.00 το απόγευμα στο 27ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά (Αγχιάλου 175, Πειραιάς)
για να συντονίσουμε τη δράση μας ώστε να μην επιτρέψουμε να συνεχιστεί και να παγιωθεί μια τέτοια κατάσταση δυσλειτουργίας των Σχολείων της περιοχής μας, που μετακυλύει τα προβλήματα στις πλάτες των εκπαιδευτικών και των γονιών.

Σε μια περίοδο όπως αυτή που βρισκόμαστε με την εκπαιδευτική κοινότητα και τους εργαζόμενους να είναι ανάστατοι από τις σκόπιμα διοχετευμένες στα Μ.Μ.Ε. αντιασφαλιστικές προτάσεις του πρώην μεγαλοστελέχους του Σ.Ε.Β. κ. Αναλυτή, της λεγόμενης «επιτροπής των σοφών» και της Κυβέρνησης, εξακολουθούν να παρατηρούνται στα μέσα του Φθινοπώρου χιλιάδες κενά και ελλείψεις διδακτικού προσωπικού σε όλη τη χώρα.

Στον Πειραιά αυτή τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον 150 κενά εκπαιδευτικών μόνο στην πρωινή ζώνη τα οποία αναμένεται να αυξηθούν μετά τις τοποθετήσεις των Διευθυντών των σχολείων.
Την ίδια στιγμή τα Ολοήμερα υπολειτουργούν αφού ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση εκπαιδευτικών ειδικοτήτων! Τα παραπάνω κενά και οι ελλείψεις είναι αποτέλεσμα των χρόνιων αντιεκπαιδευτικών πολιτικών και της πολιτικής υποχρηματοδότησης και απαξίωσης της δημόσιας εκπαίδευσης, δημιουργούν σοβαρή δυσλειτουργία στις σχολικές μονάδες που παρατηρούνται και μείζον παιδαγωγικό ζήτημα με την δημιουργία τεράστιων μορφωτικών ελλειμμάτων στους μαθητές.

Την ιδια στιγμή η κατάσταση στα νηπιαγωγεία είναι απαράδεκτη: Εδώ και πολλά χρόνια το ΥΠ.Ε.Π.Θ., με τις ακολουθούμενες αντιεκπαιδευτικές κυβερνητικές πολιτικές, υποβαθμίζει και απαξιώνει την προσχολική αγωγή με τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούν οι «κληρώσεις» - αποκλεισμοί νηπίων και προνηπίων, την αύξηση του αριθμού των νηπίων στο τμήμα, τα ακατάλληλα κτίρια νηπιαγωγείων, την υποχρηματοδότηση, την οικονομική επιβάρυνση των γονέων, την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των νηπιαγωγών και την αύξηση της ανεργίας τους.
Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς εκατοντάδες προνήπια που ήταν σε αναμονή, με εντολή του ΥΠ.Ε.Π.Θ. κληρώθηκαν και βρέθηκαν εκτός νηπιαγωγείου γιατί δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις να τα δεχτούν. Υπενθυμίζουμε ότι πέρσι το ΥΠ.Ε.Π.Θ. υποχρεώθηκε κάτω από την πίεση της μεγάλης απεργίας μας να προχωρήσει στην κατοχύρωση της μονοετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Ένα μέτρο που θα μπορούσε να οδηγήσει στην συνολική αναβάθμιση των χρόνιων προβλημάτων της προσχολικής αγωγής στην προοπτική της κατοχύρωσης της δίχρονης υποχρεωτικής, δημόσιας και δωρεάν προσχολικής αγωγής για όλα τα παιδιά 4-6 ετών.
Άντ’ αυτού το ΥΠ.Ε.Π.Θ. ψήφισε το άρθρο που επιτρέπει την λειτουργία τμημάτων νηπιαγωγείων στους ιδιωτικούς και δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία και νέων προβλημάτων, καθώς η κυβέρνηση προωθεί και στη προσχολική αγωγή, στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής της στην εκπαίδευση, την ιδιωτικοποίηση και τη λεγόμενη αποκέντρωση στους δήμους (ν. 2218 και ν. 2240).
Για πρώτη φορά θα υποχρεωθούν χιλιάδες παιδιά να πληρώσουν (τροφεία στους δήμους ή δίδακτρα στους ιδιώτες) για την υποχρεωτική προσχολική αγωγή αφού οι υποδομές στα δημόσια νηπιαγωγεία δεν επαρκούν για την απορρόφηση όλων των νηπίων και προνηπίων που προσέρχονται στα δημόσια νηπιαγωγεία. Τα 92 παραρτήματα που ανακοίνωσε το ΥΠ.Ε.Π.Θ. τον Ιούλιο (αν και δεν ορίζεται με τι καθεστώς θα λειτουργήσουν, υπαγόμενα στους δήμους ή στο ΥΠ.Ε.Π.Θ.) και η μηδαμινή σχεδόν επιχορήγηση για την άμεση κάλυψη των αναγκών για να μη αποπεμφθούν τα παιδιά από τα δημόσια νηπιαγωγεία είναι κοροϊδία!
Ταυτόχρονα το ΥΠ.Ε.Π.Θ. ανακοίνωσε τη λειτουργία πρωινής ζώνης 7-8 π.μ. για πρώτη φορά στα νηπιαγωγεία παρουσιάζοντάς το ως μέτρο για το καλό των παιδιών!!!.
Στην πραγματικότητα επεκτείνει το σχολικό χρόνο και την παραμονή των νηπίων στον ίδιο χώρο κάνοντας πιο εξοντωτικούς τους ρυθμούς των νηπίων. Τα παιδιά 4-6 χρόνων καλούνται 9 ώρες την ημέρα(!!!) να μένουν στην σχολική τάξη - πολλές φορές εντελώς ακατάλληλη - για δραστηριότητες, «σίτιση», «ξεκούραση», γεγονός εντελώς αντιπαιδαγωγικό.
Το ωράριο των νηπιαγωγών καταστρατηγείται, αυθαίρετα με μια απλή εγκύκλιο, καθώς για τρίτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια αυξάνεται το ωράριό τους. Φτάνει στις 22,5 διδακτικές ώρες (60λεπτες!) την εβδομάδα – μεγαλύτερο από το ωράριο των περισσότερων εκπαιδευτικών- χωρίς να μειώνεται με τα χρόνια υπηρεσίας.Αποδεικνύεται έτσι περίτρανα ότι οι «μεταρρυθμίσεις» τους στην παιδεία πάνε μαζί με την καταστρατήγηση των ωραρίων και των εργασιακών δικαιωμάτων. Το προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού είναι αποκαλυπτικό για τις αντιεκπαιδευτικές κυβερνητικές προθέσεις και αποδεικνύεται περίτρανα πόσο υποκριτικό ήταν το τάχα ενδιαφέρον του Υπουργείου και της κυβέρνησης για την επαρκή χρηματοδότηση της Παιδείας. Η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια αντιεκπαιδευτική πολιτική της προηγούμενης περιόδου μειώνοντας τις δαπάνες για την Παιδεία, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της για την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ.
Η εκπαιδευτική κοινότητα δε μπορεί να μείνει απαθής σε αυτά τα απαξιωτικά φαινόμενα, που καταστρατηγούν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.
Ο Σύλλογος μας σας καλεί την Τρίτη 20-11-07 και 7.00 το απόγευμα στο 27ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά (Αγχιάλου 175, Πειραιάς)
για να συντονίσουμε τη δράση μας ώστε να μην επιτρέψουμε να συνεχιστεί και να παγιωθεί μια τέτοια κατάσταση δυσλειτουργίας των Σχολείων της περιοχής μας, που μετακυλύει τα προβλήματα στις πλάτες των εκπαιδευτικών και των γονιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: