Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2007

Η δημόσια εκπαίδευση στο στόχαστρο

ΠΡΟΣ
• Δ.Σ. Δ.Ο.Ε.
• ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.
• ΜΕΛΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ
• Μ.Μ.Ε.



Η δημόσια εκπαίδευση στο στόχαστρο.
Μοναδική διέξοδος η αντίσταση !
Σ’ αυτή την περίοδο που βρισκόμαστε, με το Μαθητικό και το Φοιτητικό Κίνημα να δίνουν τη μάχη στους δρόμους του αγώνα για τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, όχι μόνο εξακολουθούν να υφίστανται οι λόγοι (λιτότητα, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, δημόσιο σχολείο κ.α.) για τους οποίους οι Δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και οι Ειδικότητες απείργησαν πέρυσι, αλλά συνεχώς διευρύνονται.
Διευρύνονται γιατί η εφαρμοζόμενη αντιεκπαιδευτική, αντικοινωνική επίθεση της Κυβέρνησης γενικεύεται και είναι μετωπική σε όλα τα επίπεδα με το νέο πολιτικό και διοικητικό αυταρχισμό, την αντιασφαλιστική πολιτική της, τη μείωση των κοινωνικών παροχών σε παιδεία, υγεία και τη νέα λιτότητα.
Παράλληλα το ΥΠ.Ε.Π.Θ., με τις ακολουθούμενες αντιεκπαιδευτικές κυβερνητικές πολιτικές, συνεχίζει να υποβαθμίζει και να απαξιώνει τη σχολική και την προσχολική αγωγή με την υποχρηματοδότηση, την οικονομική επιβάρυνση των γονέων και την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων Δασκάλων, Νηπιαγωγών και Ειδικοτήτων.
Επιπλέον, τα πολλά κενά και οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό που εξακολουθούν να υπάρχουν, η απαράδεκτη κτιριακή υποδομή των Σχολείων και οι ανάγκες για νέα σχολικά κτίρια, δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα δυσλειτουργίας των σχολικών μονάδων, τεράστια μορφωτικά ελλείμματα στους μαθητές και εντείνουν την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.
Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία στον Πειραιά υπάρχουν τουλάχιστον 150 κενά εκπαιδευτικών στην πρωινή ζώνη, τα Ολοήμερα υπολειτουργούν καθώς οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων έρχονται με το σταγονόμετρο ωρομισθίων στα Ολοήμερα. Οι διδακτικές ώρες που χάνονται από τα κενά των εκπαιδευτικών έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ανισοτήτων και την υποβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα σχολεία της περιοχής μας.
Ειδικότερα φέτος η επίθεση στην Προσχολική Αγωγή έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις:
Η τροπολογία για τα Νηπιαγωγεία (άρθρο 32 του ν. 3577) σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας στους Δήμους τμημάτων Νηπιαγωγείων, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία και νέων προβλημάτων, καθώς η Κυβέρνηση προωθεί και στην Προσχολική Αγωγή, στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής της στην εκπαίδευση, την ιδιωτικοποίηση και τη λεγόμενη αποκέντρωση στους Δήμους ( ν.2218 και ν. 2240).
Μεγάλος αριθμός προνηπίων βρέθηκαν εκτός Νηπιαγωγείου αφού οι υποδομές στα Δημόσια Νηπιαγωγεία δεν επαρκούν για την απορρόφηση όλων των νηπίων και προνηπίων.
Το ωράριο των Νηπιαγωγών καταστρατηγείται, αυθαίρετα με μια απλή εγκύκλιο, καθώς για τρίτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια αυξάνεται το ωράριό τους. Φτάνει στις 22,5 διδακτικές ώρες (60λεπτες!) την εβδομάδα – μεγαλύτερο από το ωράριο των περισσότερων εκπαιδευτικών- χωρίς να μειώνεται με τα χρόνια υπηρεσίας.
Η λειτουργία πρωινής ζώνης 7-8 π.μ. για πρώτη φορά στα Νηπιαγωγεία επεκτείνει το σχολικό χρόνο και την παραμονή των νηπίων στον ίδιο χώρο κάνοντας πιο εξοντωτικούς τους ρυθμούς των νηπίων. Τα παιδιά 4-6 χρόνων καλούνται 9 ώρες την ημέρα(!!!) να μένουν στην σχολική τάξη - πολλές φορές εντελώς ακατάλληλη - για δραστηριότητες, «σίτιση», «ξεκούραση», γεγονός εντελώς αντιπαιδαγωγικό.
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά «Η ΠΡΟΟΔΟΣ»
θεωρεί ότι η Δημόσια Εκπαίδευση, η Προσχολική και Σχολική Αγωγή και το ωράριο των εκπαιδευτικών είναι αδιαπραγμάτευτα!
• Να καταργηθεί όλο το θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει την ιδιωτικοποίηση και την αποκέντρωση στους Δήμους. Να καταργηθεί η πρόσφατη τροπολογία για τα Νηπιαγωγεία και οι νόμοι για την αποκέντρωση 2218 και 2240.
• Όχι στην υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης (ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, υποχρεωτικές υπερωρίες, έλλειψη κτιριακών υποδομών).
• Να εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις, τώρα και στο μέλλον, για την αναβάθμιση της Προσχολικής και Σχολικής Αγωγής με γενναία έκτακτη χρηματοδότηση για κτίρια, προσλήψεις διδακτικού προσωπικού, εξοπλισμό και εκπαιδευτικό υλικό.
• Όχι στην επέκταση του σχολικού χρόνου στο νήπιο και στην αύξηση του ωραρίου των Νηπιαγωγών.
• Διδακτικό ωράριο των Νηπιαγωγών στα επίπεδα όλων των εκπαιδευτικών της Π.Ε. στην κατεύθυνση μείωσής του στα επίπεδα της Β’βάθμιας. Μείωση δηλαδή των ωρών ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας-24 το ανώτερο διδακτικές και όχι ωριαίες ώρες.
• Κανένα παιδί έξω από το Δημόσιο Νηπιαγωγείο.
Στη βάση αυτή και με τα παραπάνω κεντρικά ζητήματα ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά «Η Πρόοδος»:
Καλεί τη Δ.Ο.Ε. και προτείνει στους Συλλόγους Εκπαιδευτικών της χώρας να προχωρήσει άμεσα ο κλάδος σε απεργιακή κινητοποίηση και παράλληλα η Δ.Ο.Ε. να πάρει όλες εκείνες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν στη συγκρότηση ενός μάχιμου διακλαδικού Πανεκπαιδευτικού-Πανεργατικού συντονισμού όλων των αγωνιζόμενων κλάδων για την απόκρουση των αντιεκπαιδευτικών αντιλαϊκών αντικοινωνικών πολιτικών της Κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: