Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2008

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ 22-01-2008



Στις 22 Ιανουαρίου 2008, γίνεται ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ για την ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά “Η Πρόοδος”
στο 11o Δημοτικό Σχολείο Πειραιά
(Θεσσαλονίκης 71 και Ψαρών)
από τις 11,00:π.μ. έως τις 14:00μ.μ.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια από το Σύλλογο μας με σκοπό τη σωτηρία της ζωής συνανθρώπων μας. Είναι η Αιμοδοσία. Μικρά παιδιά που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, συμπολίτες μας που βρίσκονται στο χειρουργείο, τραυματίες από τροχαία ατυχήματα, όλοι αυτοί περιμένουν με αγωνία την προσφορά μας...

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ.
Αιμοδοσία είναι η εκούσια προσφορά μικρής ποσότητας από το αίμα μας, για να σωθεί κάποιος συνάνθρωπός μας που κινδυνεύει.
ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ.
Δεν είναι δύσκολο, ούτε απαιτεί έξοδα. Χρειάζεται αγάπη και αποφασιστικότητα. Και μόνο η σκέψη ότι πέντε λεπτά αρκούν για να σωθεί ένας άνθρωπος, συντρίβει κάθε φόβο.
ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ.
Η πρόσκληση αυτή απευθύνεται σε κάθε συνάδελφο. Η προσφορά ζωής σε κάποιον που κινδυνεύει είναι καθήκον μας.
Εξάλλου όλοι κάποτε ίσως χρειαστούμε τέτοιου είδους βοήθεια.
ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΑΙΜΑ.
Κάθε άνθρωπος μπορεί να γίνει αιμοδότης. Χρειάζεται βέβαια θάρρος, αγάπη, καλή υγεία και η ηλικία του/της να κυμαίνεται από 18 έως 60 ετών, για άνδρες και γυναίκες.
ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΑΙΜΑ.
Η συχνότητα που μπορεί ο αιμοδότης να δίνει αίμα, είναι κάθε τρεις ή τέσσερις μήνες. Συνήθως οι τακτικοί αιμοδότες δίνουν αίμα τρεις φορές το χρόνο.
ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ.
Η αιμοληψία που γίνεται από ειδικά συνεργεία κρατικών νοσοκομείων, διαρκεί 5 λεπτά, ενώ στη συνέχεια απαιτούνται 10 λεπτά, για να αναπληρώσει οργανισμός την ποσότητα αίματος που του λείπει.
ΠΟΣΟ ΑΙΜΑ ΔΙΝΟΥΜΕ.
Η ποσότητα αίματος που αφαιρείται εντελώς ανώδυνα και ακίνδυνα από τον οργανισμό μας, δεν ξεπερνάει τα 300 με 350 γραμμάρια. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί με το ένα εικοστό περίπου αίματος που έχει ο άνθρωπος.
ΠΟΙΑ ΑΤΟΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΑΙΜΑ.
Η προσφορά αίματος απαγορεύεται σε άτομα:
1. Με βάρος μικρότερο των 50 κιλών.
2. Σε διαβητικούς.
3. Σε υποτασικούς.
4. Σε υπερτασικούς.
5. Σε καρδιοπαθείς.

Ο υποψήφιος αιμοδότης, εξετάζεται από το γιατρό του συνεργείου αιμοληψίας, εάν έχει κανονική πίεση ή κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας και καλή ψυχολογική κατάσταση.

Εκπαιδευτικός που θα δώσει αίμα δικαιούται αιμοδοτική άδεια την ημέρα της αιμοδοσίας και δύο (2) επιπλέον ημέρες που τις παίρνει όποτε επιθυμεί.

1 σχόλιο:

captain Nemos είπε...

Αγαπητοί συνάδελφοι,

διάβασα σήμερα στην Αλφαβίτα μια ανακοίνωση του Συλλόγου σας για τα κενά στα σχολεία. Δυστυχώς είναι σε μορφή εικόνας και δεν μπορώ να την αντιγράψω στο blog που έχουμε με μια ομάδα συναδέλφων http://educandus.blogspot.com/ και στο οποίο ανεβάζουμε ό,τι σημαντικό υπάρχει για θέματα παιδείας.

Αν είναι εύκολο σας παρακαλούμε να ανεβάσετε και στο blog σας το κείμενο αυτό για να μπορέσουμε να το κάνουμε κι εμείς ανάρτηση.