Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

132ο Δ.Σ. Αθηνών

Ανακοίνωση
για την υπεράσπιση της παιδαγωγικής ελευθερίας και δημοκρατίας στο σχολείο
και για τη στήριξη της δράσης των εκπαιδευτικών
και του ρόλου του συλλόγου διδασκόντων στο 132ο Δ.Σ. Αθηνών



To εκπαιδευτικό κίνημα με τη στάση και τη δράση του έχει διαχρονικά υπερασπιστεί και επιβάλλει την παιδαγωγική ελευθερία και τη δημοκρατία στο σχολείο. Στήριξε πάντα τους εκπαιδευτικούς, που βρέθηκαν απέναντι σε αυθαιρεσίες και διοικητικό αυταρχισμό, από όπου κι αν αυτός εκδηλωνόταν.
Απέναντι στη χειραγώγηση των συναδέλφων υπερασπίζει τον αποφασιστικό ρόλο και τη λειτουργία του συλλόγου διδασκόντων, κι απέναντι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική υπερασπίζει το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση.
Αγωνίζεται για ένα δημόσιο δωρεάν σχολείο που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες μορφωτικές και κοινωνικές ανάγκες, ένα σχολείο των όλων και των ίσων. Γι αυτό αντιπαλεύει τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που απαξιώνουν τη δημόσια εκπαίδευση, δημιουργούν ένα φτηνό και ευέλικτο σχολείο της αγοράς, ένα σχολείο για «λίγους και εκλεκτούς» ένα σχολείο που αποψιλώνεται από κάθε πρόγραμμα αντισταθμιστικής αγωγής (ενισχυτική διδασκαλία, τάξεις υποδοχής, τμήματα ένταξης, κλπ) αναπαράγοντας και βαθαίνοντας τις ανισότητες.
Σ’αυτή την κατεύθυνση όχι μόνο στεκόμαστε αλληλέγγυοι αλλά τιμούμε και στηρίζουμε τη συλλογική δράση σχολείων και συναδέλφων που προωθούν παιδαγωγικές πρακτικές και αντιλήψεις, κόντρα στον αναχρονισμό, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την περιθωριοποίηση, τις διακρίσεις, την απόρριψη, τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση και στη ζωή.
Προβάλλαμε, αναδείξαμε και στηρίξαμε με κάθε τρόπο τέτοιες δράσεις, όπως τη δράση του 132ου Δ.Σ. Αθηνών και των εκπαιδευτικών του, που επί χρόνια εφαρμόζουν καινοτόμες παιδαγωγικές και εκπαιδευτικές προσεγγίσεις για την ομαλή και ισότιμη ένταξη των παιδιών των μεταναστών στο σχολείο.
Με απόφαση της ΔΟΕ, που αφορούσε συνολικά τις πρόσφατες επιλογές στελεχών, θεωρήσαμε, μεταξύ άλλων, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ιδεολογικής αντιμετώπισης με στοιχεία πολιτικής δίωξης τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε στη συνέντευξη η διευθύντρια του εν λόγω σχολείου, με αποτέλεσμα να βρεθεί από την τεσσαρακοστή θέση των μετρήσιμων κριτηρίων, στην διακοσιοστή τέταρτη θέση του τελικού πίνακα, ώστε να απομακρυνθεί από το σχολείο!
Η εκτίμησή μας, πως η όλη μεθόδευση έχει έντονο ιδεολογικό προσανατολισμό και στόχο την ακύρωση της δουλειάς των συναδέλφων του σχολείου και των εκπαιδευτικών τους δραστηριοτήτων, αλλά και την τιμωρία-φρονηματισμό, ως γενικό μέτρο για την ανάσχεση κάθε ριζοσπαστικής εκπαιδευτικής δράσης, δεν άργησε να δικαιωθεί, αφού αμέσως μετά την απομάκρυνση της Δ/ντριας του Σχολείου έγιναν προσπάθειες, κατόπιν «άνωθεν» εντολών και πιέσεων να ανατραπούν και να ακυρωθούν οι δράσεις του σχολείου και οι αποφάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων.
Το Δ.Σ της ΔΟΕ εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του προς το σύλλογο διδασκόντων του 132ου σχολείου, που τόσες μέρες δίνει τη μάχη για να υπερασπίσει την ίδια την υπόστασή του, ως κυρίαρχου συλλογικού οργάνου για τη λειτουργία του σχολείου, και να δηλώσει σε κάθε κατεύθυνση πως στέκεται ενεργά και ανυποχώρητα στο πλευρό των συναδέλφων μας που αγωνίζονται για να μην περάσει ο αυταρχισμός και ο σκοταδισμός στην εκπαίδευση. Σ΄ αυτόν τον αγώνα δεν είναι μόνοι.
Το τελευταίο διάστημα, όπως έχουμε καταγγείλει, καταγράφεται στην εκπαίδευση με την ευθύνη των οργάνων της διοίκησης και την κάλυψη του ΥΠΕΠΘ, έξαρση των φαινομένων αυταρχισμού και διώξεων, τρομοκράτησης μισαλλοδοξίας και ρεβανσισμού κατά συναδέλφων. Σε συνδυασμό δε με όσα εξελίσσονται στο 132ο Δ.Σ Αθηνών, εγείρονται σοβαρά ζητήματα για τον πολιτικό προσανατολισμό και την ιδεολογική κατεύθυνση της ασκούμενης εκπαιδευτικής πολιτικής, στα οποία δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς. Στη βάση των συλλογικών μας αποφάσεων δε θα σταματήσουμε τη δράση μας προς κάθε κατεύθυνση, για να ακυρωθεί στην πράξη και να μην επιβληθεί στην εκπαίδευση ο νεοσυντηρητικός χειμώνας του αναχρονισμού και του νεοεπιθεωρητισμού. Δε θα επιτρέψουμε την αμφισβήτηση της ουσιαστικής λειτουργίας και του αποφασιστικού ρόλου του συλλόγου διδασκόντων, ως σημαντικού κρίκου της παιδαγωγικής ελευθερίας και της δημοκρατίας στην εκπαίδευση. Σε συντονισμό με τους συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε., αλλά και κάθε φορέα της εκπαιδευτικής κοινότητας, αναλαμβάνουμε στο αμέσως προσεχές διάστημα πρωτοβουλία ενημέρωσης και ευρύτερης ανάδειξης ενός τόσο μείζονος σημασίας θέματος που ήδη έχει απασχολήσει μαζικούς και κοινωνικούς φορείς, πολιτικά κόμματα, τη Βουλή και τα ΜΜΕ.
Η νεοσυντηρητική επέλαση και ο σκοταδισμός δε θα περάσουν!
Από τη Δ.Ο.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: