Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

Κίνδυνος έξωσης για 57 σχολεία στον Πειραιά

Ένα ενδιαφέρον άρθρο από την Καθημερινή, 04/03/2008 για το πρόβλημα στέγης που αντιμετωπίζουν πολλά σχολεία του Πειραιά!

Μεγάλο το πρόβλημα στέγης και για το Ειδικό Σχολείο ΠΙΚΠΑ
Του Νικου Μπαρδουνια
Στον δρόμο κινδυνεύουν να μείνουν σχολεία στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, καθώς οι ιδιοκτήτες των κτιρίων όπου στεγάζονται έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για τη λύση μισθωτηρίων συμβολαίων και την έξωσή τους, διεκδικώντας περισσότερα χρήματα ως ενοίκιο. Παράλληλα, αρκετά από τα κτίρια κρίνονται ακατάλληλα για σχολεία, αφού δεν πληρούν τις προδιαγραφές σχολικών εγκαταστάσεων.
Σύμφωνα με στοιχεία από τη νομαρχία Πειραιώς, 57 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του ευρύτερου Πειραιά και νήσων, σε σύνολο 534, στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια.
Τη ζοφερή αυτή εικόνα παρουσίασε ο νομάρχης Γιάννης Μίχας σε πρόσφατη επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας, ζητώντας την άμεση επίσπευση των διαδικασιών υλοποίησης του Προγράμματος Σχολικής Στέγης.
Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις «προβληματικών σχολείων», κατά τον αρμόδιο αντινομάρχη Κώστα Καρρά, είναι το 38ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά για το οποίο έχουν πραγματοποιηθεί έξι μειοδοτικοί διαγωνισμοί και το 15ο νηπιαγωγείο Κερατσινίου για το οποίο έχουν πραγματοποιηθεί πέντε μειοδοτικοί διαγωνισμοί, δυστυχώς όλοι άγονοι.
Το Ζάννειο Γυμνάσιο και Λύκειο, το 13ο ΕΠΑΛ Πειραιά, το 9ο ΤΕΕ, για τα οποία έχουν κατατεθεί εξώδικα για ριζικές αναπροσαρμογές μισθωμάτων και επειδή υπάρχει νομικό κώλυμα και δεν μπορούν αυτές να δοθούν, αναμένεται να ακολουθήσουν αγωγές για εξώσεις.
Το 25ο Νηπιαγωγείο Πειραιά, το οποίο αντιμετωπίζει πρόβλημα στέγασης έπειτα από έξωση, ενώ τη δικαστική οδό ακολουθούν και οι ιδιοκτήτες των κτιρίων του 17ου Νηπιαγωγείου Νίκαιας, του 3ου Γυμνασίου Κορυδαλλού, του 8ου Γυμνασίου Κορυδαλλού, του 7ου Γυμνασίου Πειραιά, του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά, του 43ου και του 30ού Δημοτικού Σχολείου Πειραιά.
Εξίσου μεγάλο είναι και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ειδικό Σχολείο ΠΙΚΠΑ Πειραιά, το οποίο φιλοξενείται από το Μιχαλήνειο Ιδρυμα από το 1969 σ' ένα νεοκλασικό κτίριο στην Ακτή Κουντουριώτου, χωρίς αύλειο χώρο και με συνθήκες πραγματικά απαράδεκτες για παιδιά που έχουν αυξημένες ανάγκες, λόγω της ιδιαιτερότητάς τους. «Αρκετές φορές δάσκαλοι αναγκάζονται να παίρνουν τα παιδιά με σοβαρότερα προβλήματα αγκαλιά για να τα ανεβάζουν στο κτίριο» αναφέρθηκε στην «Κ».
Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αυτιστικών Πειραιά, το οποίο ζητάει, μέχρι να αποκτήσει το δικό του νέο διδακτήριο, να βρεθεί άλλο κτίριο προς ενοικίαση.«Το πρόβλημα λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις διότι σε πολλά σχολεία γίνονται συνεχώς διαγωνισμοί για στέγαση που κηρύσσονται άγονοι» ανέφερε ο αντινομάρχης Κώστας Καρράς και συμπλήρωσε: «Εμείς, πάντως, θα συνεχίσουμε τον αγώνα διότι οι αρμόδιοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την Παιδεία είναι οικοδομή χτισμένη στην άμμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: