Τρίτη 11 Μαρτίου 2008

«ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΡΟΣΩΝΥΜΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Με αφορμή την εγκύκλιο του ΥΠ.Ε.Π.Θ. για την
«ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΡΟΣΩΝΥΜΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ»

Η επιχείρηση «ονοματοδοσίας» των σχολείων, στην οποία προχωρεί το Υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιό του προς τους Συλλόγους Διδασκόντων δεν είναι μια τωρινή υπόθεση. Ήδη ο ν. 1564/85, το Π.Δ. 201/98 και η εγκύκλιος του 2002 «Αρχές για τον κανονισμό λειτουργίας των σχολείων» κάλεσε τα σχολεία να δώσουν ιδιαίτερο στίγμα και ταυτότητα στα σχολεία.
Όμως τα λαμπερά ονόματα στην πρόσοψη των σχολείων δεν μπορούν να αναβαθμίσουν ως δια μαγείας τη σημερινή γκρίζα και μελαγχολική εκπαίδευση, ούτε να συμβάλλουν στην ιστορική γνώση και την πολιτιστική συνείδηση των παιδιών όταν:
Η υποχρηματοδότηση εντείνει την απαξίωση και υποβάθμιση του δημόσιου και δωρεάν σχολείου
Τα κενά σε εκπαιδευτικούς, η άθλια κτιριακή κατάσταση, η ανύπαρκτη υλικοτεχνική υποδομή αποτελούν τον κανόνα του δημόσιου σχολείου
Τα νέα βιβλία και αναλυτικά προγράμματα οδηγούν στη συρρίκνωση της γνώσης προς όφελος ενός αδιάκοπου βομβαρδισμού σκόρπιων και κατευθυνόμενων πληροφοριών
Στα νέα βιβλία η ποίηση και η πεζογραφία παραγκωνίζονται και τη θέση τους παίρνουν συνταγές μαγειρικής, διαφημίσεις, οδηγίες χρήσης, ηλεκτρονικά παιχνίδια πολυεθνικών εταιριών κλπ.
Από την άλλη πλευρά, οι εκπαιδευτικοί της πράξης καθορίζουν την παιδαγωγική τους δράση με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες της σχολικής τους κοινότητας. Συνεπώς αντιμετωπίζουν και τις διαδικασίες ονοματοδότησης των σχολείων ως απόρροια αυτών των αναγκών και δυνατοτήτων.
Αν και όποτε κάποιος Σύλλογος Διδασκόντων κρίνει σκόπιμο να δώσει όνομα στο σχολείο του θα το κάνει με τον τρόπο και τις διαδικασίες που ο ίδιος θα καθορίσει και όχι ως διεκπεραιωτής γραφειοκρατικών οδηγιών. Άλλωστε από πουθενά δεν προκύπτει υποχρεωτικός χαρακτήρας στη διαδικασία αυτή.
Με βάση τα παραπάνω το Δ.Σ. του Συλλόγου μας πιστεύει ότι οι Σύλλογοι Διδασκόντων δεν έχουν κανένα λόγω, ούτε είναι υποχρεωμένοι, να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία της – εδώ και τώρα – μαζικής και κεντρικά ελεγχόμενης ονοματοδοσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: