Σάββατο 22 Μαρτίου 2008

ΟΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ


ΟΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
ΤΟΥ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
(πηγή: ΔΟΕ)

Παρά την καθολική αντίδραση των εργαζομένων, κατατίθεται σήμερα από την κυβέρνηση στην ολομέλεια της Βουλής το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο με το οποίο το ασφαλιστικό σύστημα με τις ρυθμίσεις εις βάρος των εργαζομένων "κερδίζει" 330εκατ ευρώ, ενώ εργοδότες και κράτος του οφείλουν 15 δις ευρώ! Το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο:
Αυξάνει τα χρόνια δουλειάς και τα όρια ηλικίας,
• Μειώνει τις συντάξεις,
• Αυξάνει τις εισφορές,
• Προβλέπει νέους φόρους (αύξηση ΦΠΑ),
• Νομιμοποιεί το ξεπούλημα (ιδιωτικοποιήσεις) των κρατικών επιχειρήσεων,
• Υφαρπάζει τα αποθεματικά των ταμείων,
• Περικόπτει και υποβαθμίζει την περίθαλψη, ενώ για τους χιλιάδες ωρομίσθιους δεν προβλέπει καν νοσοκομειακή περίθαλψη.


Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης – σύνταξης, έτσι ώστε να ανοίξει το δρόμο στις ασφαλιστικές εταιρείες. Παρά την έντονη κατακραυγή, η κυβέρνηση για να κάμψει την αντίσταση των εργαζομένων απαντά στον αγώνα των κλάδων (ΟΤΑ-ΔΕΗ-Τράπεζες) που αντιστέκονται, με απεργοσπάστες, με καταστολή και έκτακτα απεργοδικεία.


Το νομοσχέδιο αυτό αναφέρεται στους φορείς που εποπτεύει το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Θα ακολουθήσει αντίστοιχο νομοσχέδιο για τους ασφαλισμένους του δημοσίου με τις ίδιες ή και χειρότερες προϋποθέσεις, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν τα όρια ηλικίας, αφού οι ασφαλισμένοι από 1-1-83 και μετά θα πρέπει να έχουν τα ίδια όρια ηλικίας για την εφαρμογή της διαδοχικής ασφάλισης.

Mε δεδομένη τη διάταξη ότι το συνταξιοδοτικό δικαίωμα θεμελιώνεται εάν συντρέχουν κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης και όριο ηλικίας και χρόνος ασφάλισης, μία μητέρα αυτής της κατηγορίας με ανήλικο παιδί ηλικίας 15 ετών που το 2012 συμπλήρωνε ηλικία 48 ετών και 23 χρόνια υπηρεσίας και σε δύο χρόνια μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί τώρα με αυτή τη διάταξη θα συνταξιοδοτηθεί στο 60ο έτος της ηλικίας της ( αύξηση 10 χρόνια) ,διότι το 2014 που θα έχει τα 25 χρόνια υπηρεσίας θα απαιτείται το 52ο έτος, που δεν θα το έχει και την επόμενη χρονιά το παιδί ενηλικιώνεται, οπότε αλλάζει κατηγορία .



H μείωση για τα 5 χρόνια πρόωρης εξόδου από 22,5% γίνεται 30%
Στην ουσία πρόκειται για την κατάργηση της δυνατότητας πρόωρης συνταξιοδότησης



Αύξηση από 2-5 έτη.


Οι πίνακες επεξεργάστηκαν από το μέλος του ΙΠΕΜ ΔΟΕ
Μπαλάγκα Γιάννη
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ
ΤΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗ Δ.Ο.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: